Karın şişmesi birçok sebepten olabilir.Peki bunun tedavisi varmıdır.Neler yapabiliriz.
Pek çok insanın başına gelen ve hayat kalitesini düşüren rahatsızlıklardan biri de karın şişliği veya diğer adıyla karın şişkinliğidir. Kanser, anatomik bozukluklar, enzim eksikliği, hormonal düzensizlikler ve iltihaplanma gibi pek nedeni olabilen bu rahatsızlığın şiddetlenmesi veya kronik bir hal akması durumunda mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir. Bu yazımızda karın şişmesi veya şişliği nedenlerine ve tedavisine yer verecek, karın şişliği neden olur, karın şişliği nasıl iner ve karın şişkinliğine ne iyi gelir sorularına cevap vermeye çalışacağız.
Karın Şişliği Nedenleri
Karın Şişliği Nedenleri
Karın şişliğinin en sık görülen sebebi İrritabl Bağırsak Sendromuna bağlı olarak görülen bağırsakların çalışmasında bozuklular ve düzensizliklerdir. Bu bozukluğa bağlı olarak gaz sıkışması meydana gelir ve bu sebeple o bölge ağrı, kas spazmı ve şişkinlik görülür.
Yağlı gıda yenmesi de karın şişkinliğine neden olur. Bunun sebebi tüketilen yağ neticesinde mide boşalmasının gecikmesidir.
Yağlı gıda yenmesi de karın şişkinliğine neden olur. Bunun sebebi tüketilen yağ neticesinde mide boşalmasının gecikmesidir.
Yiyeceklerin hızlı yenmesi veya yeterince çiğnenmemesi, alokollü (özellikle bira) ve asitli içecekler de karın şişliği nedenlerindendir.
Çeşitli barsak hastalıkları (divertikülit, iltihaplanma, kron hastalığı) ve barsak kanseri rahatsızlığın en bilinen nedenlerindendir.
Önceden karın veya bağırsak bölgelerinden ameliyat olmuş olanların bu tür bir rahatsızlık geçirme ihtimalleri daha yüksektir.
Sindirim siteminde meydana gelen çeşitli enfeksiyonlar ve özellikle sindirim enzimlerinde görülen bir eksiklik veya düzensizlik (çölyak hastalığı, laktoz intoleransı vb.) karın şişmesine yol açabilir.
Baklagiller ve lahanagiller familyasından çeşitli besinler, soğan, brokoli, armut, elma, şeftali, erik gibi meyveler ve süt, krema, dondurma karında şişliğe yol açabilir.
Bağırsak florasını bozan antibiyotikler bağırsak şişliğine enden olabilir.
Aşırı stres, fazla heyecan ve endişeli ruh hali gibi psikolojik durumların karın şişkinliğine neden olduğu görülmüştür.
Çeşitli barsak hastalıkları (divertikülit, iltihaplanma, kron hastalığı) ve barsak kanseri rahatsızlığın en bilinen nedenlerindendir.
Önceden karın veya bağırsak bölgelerinden ameliyat olmuş olanların bu tür bir rahatsızlık geçirme ihtimalleri daha yüksektir.
Sindirim siteminde meydana gelen çeşitli enfeksiyonlar ve özellikle sindirim enzimlerinde görülen bir eksiklik veya düzensizlik (çölyak hastalığı, laktoz intoleransı vb.) karın şişmesine yol açabilir.
Baklagiller ve lahanagiller familyasından çeşitli besinler, soğan, brokoli, armut, elma, şeftali, erik gibi meyveler ve süt, krema, dondurma karında şişliğe yol açabilir.
Bağırsak florasını bozan antibiyotikler bağırsak şişliğine enden olabilir.
Aşırı stres, fazla heyecan ve endişeli ruh hali gibi psikolojik durumların karın şişkinliğine neden olduğu görülmüştür.
karın şişliği nedenleri, karın şişmesi neden olıur
Elma, armut ve erik gibi bazı meyveler karın şişliğine neden olur
Karın Şişliği Nasıl İner
Karın Şişliği Nasıl İner
Karın şişliğine neden olan faktörlere göre, karın şişmesi tedavisi metotları da değişiklik göstermektedir. Karın şişliğine iyi gelen yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Yutulan havayı azaltmak amacıyla yemekleri küçük lokmalar halinde ve yavaş yemek,
Sık ve küçük porsiyonlar halinde yemek yemek,
Dışkı hacmini artıracak posa bakımından zengin antiasit özellik gösteren gıdalar almak,
Karbon preperatları, sindirim enzimleri ve barsak çalıştırıcı ilaçlar kullanmak,
Metabolizmayı doğru beslenme ilkelerine uyarak bağırsak hareketlerinin hızlandırmak,
Mide boşalma süresini uzatan ve yüksek kalori kaynağı yağlı besinleri azaltmak,
Lifli besinleri (özellikle tahıllar) diyetten çıkarıp sonra kademeli olarak eklemek,
Düzenli bir biçimde probiyotik ürünler, süt, mısır gevrekleri, yoğurt tüketmek,
Nane çayı gibi bitkisel çayları içmek,
Yapay tatlandırıcıları kullanmamak,
Diş sağlığına dikkat etmek (çürük ve ağrılı dişler yemekleri yeterince çiğnemenize engel olabilir),
Hava yutmanızı neden olarak gaz yapan sigaradan kaçınmak,
Sık ve küçük porsiyonlar halinde yemek yemek,
Dışkı hacmini artıracak posa bakımından zengin antiasit özellik gösteren gıdalar almak,
Karbon preperatları, sindirim enzimleri ve barsak çalıştırıcı ilaçlar kullanmak,
Metabolizmayı doğru beslenme ilkelerine uyarak bağırsak hareketlerinin hızlandırmak,
Mide boşalma süresini uzatan ve yüksek kalori kaynağı yağlı besinleri azaltmak,
Lifli besinleri (özellikle tahıllar) diyetten çıkarıp sonra kademeli olarak eklemek,
Düzenli bir biçimde probiyotik ürünler, süt, mısır gevrekleri, yoğurt tüketmek,
Nane çayı gibi bitkisel çayları içmek,
Yapay tatlandırıcıları kullanmamak,
Diş sağlığına dikkat etmek (çürük ve ağrılı dişler yemekleri yeterince çiğnemenize engel olabilir),
Hava yutmanızı neden olarak gaz yapan sigaradan kaçınmak,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder